|
|
|
בחינות וציונים
|
|
בפרק זה ניתנים עיקרי הנהלים הכלליים הנוגעים להוראה וללימודים באוניברסיטה. כללים נוספים ומחייבים שהם ייחודיים לפקולטה ולמסגרת הלימודים של התלמיד/ה, מופיעים בפרק זה ומסומנים בצבע אדום. פרטים נוספים ניתן לקבל במזכירויות לענייני הוראה ותלמידים.
הערה: בכל מקום שכתוב "תלמיד" הכוונה גם לתלמידה.
7.1 תנאים להשתתפות בבחינה - תלמידים רשאים להשתתף בבחינה, רק אם מילאו אחר כל התנאים המפורטים להלן:
א. הקורס רשום בתכנית הלימודים.
ב. מולאו כל הדרישות האקדמיות של הקורס.
ג. הצגת כרטיס סטודנט עם תמונה או תעודה מזהה רשמית בעלת תמונה.
7.1.1 מועדי בחינות - בחינות תתקיימנה במועדים שלא יפגעו במהלך התקין של הלימודים הסדירים. ככלל, אין לקיים בחינות סיום קורס בתקופת הלימודים. במקרים חריגים, מוסמך הדיקן (מנהל ביה"ס) לאשר בחינה בשיעור האחרון של קורס ובתנאי שהשיעור הוחזר לתלמידים.
בחינות סיום קורס ייערכו בשני מועדים: מועד רגיל (מועד א') ומועד נוסף (מועד ב').
7.2.1 מועד א' לבחינה יתקיים סמוך לסיום הקורס. המועד הרגיל של קורס שהסתיים בסמסטר הראשון יתקיים בחופשת הסמסטר, ושל קורס שהסתיים בסמסטר השני- במשך ארבעת השבועות הראשונים של החופשה השנתית.
7.2.2 ככלל, מומלץ לתלמיד להשתתף בבחינות במועד א'. להשתתפות בכל אחד מהמועדים משמעויות שונות. למשל, העיתוי שבו מתבצע חישוב מדרג המצטיינים הוא כזה שציוני מועד א' קיימים במערכת המחשב, ואילו ציוני המועדים האחרים - לא בהכרח.
7.2.3 התלמיד ייבחן במועד א'. אם נבצר מתלמיד לגשת לבחינה במועד א' בין מחמת אילוצים של המערכת (כמו מועדי בחינות חופפים) ובין מחמת אילוצים אישיים, הוא רשאי לגשת למועד ב'. בחלק מהפקולטות, רשאי להיבחן במועד ב' רק מי שביצע הרשמה מוקדמת למועד זה במזכירות החוג המקיים את הקורס.
7.2.4 מועד ב' לבחינה יתקיים לאחר מועד א', על פי רוב במהלך החופשה השנתית. בחלק מן הקורסים שהסתיימו בסמסטר הראשון, עשוי להתקיים מועד ב' בחופשת הפסח. בקורס שהסתיים בסמסטר השני, יתקיים מועד ב' במהלך החופשה השנתית. בקורס סמסטריאלי החוזר בשני הסמסטרים, עשוי מועד ב' לבחינות סמסטר א' לחול בו בזמן עם מועד א' לבחינות סמסטר ב'.
7.2.5 מועד ב' (עבור קורסי סמסטר א') יכול להתקיים אף לפני שהסתיים מועד א' של יתר הקורסים, בתנאי שהדבר לא יגרום להתנגשויות עם בחינות של מועד א'.
7.2.6 לוח הבחינות יתוכנן כך, שבתכנית הלימוד הרגילה ייבחנו התלמידים באותו יום רק בבחינה אחת מתוך קורסי החובה של חוג מסוים באותה שנה לתואר.
7.2.7 כאשר עמידה בקורס חובה שהתקיים בסמסטר הראשון היא תנאי להשתתפות בקורס בסמסטר השני, יתקיים מועד א' של הבחינה בקורס זה בתחילתה של חופשת הסמסטר ומועד ב' - לקראת סופה (סעיף זה לא יופיע בשנתון טבע וחקלאות).
7.3 קביעת לוח הבחינות ופרסומו - לוח הבחינות ייקבע מראש ויפורסם לידיעת התלמידים לקראת תקופת הרישום לקורסים.
7.3.1 לוח בחינות אישי - תלמיד יכול לראות את לוח הבחינות האישי שלו באתר "מידע אישי לתלמיד" באינטרנט (יש להיכנס לאתר הבית של האוניברסיטה: www.huji.ac.il לבחור " לסטודנטים" ואחר כך "מידע אישי").
7.3.2 מועד הבחינה בשנתון האינטרנט - ברשומת קורס באתר השנתון באינטרנט (כניסה מתוך דף הבית של האוניברסיטה), ניתן לצפות במועדי הבחינות של הקורס.
7.4 מועד בחינה מיוחד (מועד ג') - הרשות להיבחן פעמיים בשנה אינה זכות אוטומטית , ולכן אף על פי שמותר לתלמיד שנבחן במועד א' להיבחן שוב במועד ב' (ואז הציון האחרון הוא הקובע), תלמידים שנבצר מהם להיבחן במועד א' ונבחנו במועד ב', או שנבחנו במועד א' ונבצר מהם להיבחן במועד ב', אינם זכאים להיבחן במועד בחינה מיוחד.
עם זאת, זכאים למועד מיוחד:
(א) תלמידים שלא נבחנו במועד א' או במועד ב' בגלל שירות מילואים פעיל, או ששירתו במשך 21 יום רצופים במהלך הסמסטר שלפני הבחינה.
(ב) תלמידה שילדה בתקופה של עד שלושה שבועות לפני בחינה ולא השתתפה בבחינה. במקרים אלה יש להגיש את הבקשה למועד מיוחד לא יאוחר משבועיים לאחר סיום שירות המילואים / לאחר הלידה ולצרף אישור רשמי.
7.4.1 ועדת ההוראה של הפקולטה , או מי שהוסמך מטעמה, רשאים לאשר בחינה במועד מיוחד על פי שיקול דעתם.
7.4.2 יש להגיש בקשה למועד מיוחד בצירוף אישורים רשמיים לא יאוחר משבוע אחרי פרסום ציוני מועד ב' של הבחינה.
7.4.3 תלמידים שאושרה להם בחינה במועד מיוחד, לא הופיעו לבחינה ולא הודיעו על כך מראש (עד שבועיים לפני מועד הבחינה) יקבלו ציון אפס בבחינה.
7.4.4 הציון הקובע - בכל מקרה בין אם נבחן התלמיד במועד ב' או במועד המיוחד, ציון הבחינה האחרון הוא הציון הקובע.
7.5 ניהול הבחינה
7.5.1 על התלמיד להיות בכניסה לאולם הבחינות 15 דקות לפני תחילת הבחינה.
7.5.2 תעודת סטודנט בעלת תמונה או תעודה מזהה רשמית עם תמונה, ייבדקו במהלך הבחינה.
7.5.3 תלמיד המאחר לבחינה למעלה מ-30 דקות, לא יורשה להיבחן בה.
7.5.4 תלמיד יישב באולם הבחינה בהתאם להוראות המשגיחים. המשגיח רשאי, לפי שיקול דעתו, להעביר תלמיד ממקומו למקום אחר בכל עת.
7.5.5 אין להשתמש בבחינה במחברות ובספרים. כל החפצים ירוכזו באולם הבחינה בהתאם להוראות המשגיחים.
7.5.6 חומר עזר: לקראת הבחינה יודיע המורה מהו חומר העזר המותר בבחינה, וכן ירשום זאת בשאלון הבחינה. חומר עזר יותר לשימוש בתנאי שאין בו כל רישומים, פתקים וכיו"ב.
7.5.7 משקלו היחסי של כל פרק או שאלה בבחינה, יופיע בטופס הבחינה. אם לא נקבע המשקל, יהיה משקלן של כל השאלות שווה.
7.5.8 תלמיד לא יורשה לעזוב את אולם הבחינה מסיבה כלשהי, אלא כעבור 30 דקות לפחות אחרי חלוקת השאלונים. בכל מקרה לא יהיה רשאי לחזור לאולם. יהיה עליו להחזיר למשגיחים את השאלון ואת מחברת הבחינה והוא ייחשב כמי שהשתתף בבחינה.
7.5.9 ככלל, אסור לתלמיד לצאת לשירותים במהלך הבחינה, אלא אם כן בהפסקה מתוכננת (בחינה מפוצלת). הפקולטות תקבענה סידורים למקרים חריגים בהתאם לאפשרויותיהן.
7.5.10 אסור לנבחנים לשוחח ביניהם או להעביר חומר כלשהו זה לזה.
7.5.11 יש לכתוב את התשובות בעט, בכתב ברור ונקי, על עמוד אחד של כל דף. אין לכתוב בשוליים. טיוטה תיכתב רק על צדו השני של הדף ותימחק בצורה ברורה לפני מסירת הבחינה. בראש עמוד הטיוטה יכתוב התלמיד בבירור "טיוטה".
7.5.12 יש לחתום על הצהרת ההתחייבות ליושר אקדמי והימנעות מהעתקה בבחינה.ההצהרה נמצאת על כריכת המחברת או בצמוד לטופס הבחינה..
7.5.13 אסור לתלוש דפים ממחברת הבחינה.
7.5.14 במקרה של הפרת ההוראות והתקנות, יגיש המשגיח תלונה לוועדת משמעת (תקנון המשמעת מתפרסם בשנתוני הפקולטות ובאינטרנט). בכל מקרה לא רשאי המשגיח להפסיק את כתיבת הבחינה ע"י התלמיד.
7.5.15 עם סיום הבחינה, יש למסור למשגיח את המחברת (ובכלל זה את שאלון הבחינה אם יידרש) ולעזוב בשקט את אולם הבחינה.
7.5.16 נוכחות המורה באולם הבחינה - המורה האחראי יהיה באולמות הבחינה ככל הדרוש להבהרת שאלות הבחינה, ויהיה זמין בקרבת מקום במהלך הבחינה כדי להשיב על שאלות התלמידים. אם נבצר מהמורה לעשות זאת, מחובתו למנות ממלא מקום ולהודיע על כך למזכירות.
7.5.17 משך הבחינה - משך הזמן המוקצב לבחינה יצוין על גבי שאלון הבחינה ולא יעלה על 3 שעות. הדיקן רשאי לתת אישור חד-פעמי לבחינה ארוכה יותר. בחינה שאורכה עולה על 3 שעות תפוצל, והחלק השני יתקיים לאחר הפסקה. הבחינה לתלמידים שאינם דוברי עברית ולתלמידים לקויי למידה, תוארך כמפורט בסעיפים הבאים.
7.5.18 חל איסור על שימוש בטלפונים סלולריים, מחשבי כף-יד ומחשבים נישאים באולם הבחינה.
7.5.19 בפקולטה למדעי הטבע משך הבחינה יהיה:
שעתיים לקורס בן עד 3 נקודות.
שעתיים וחצי לקורס בן עד 4 נקודות.
שלוש שעות לקורס בן יותר מ- 4 נקודות.
7.6 סידורים מיוחדים לתלמידים שאינם דוברי עברית - תלמידים בשנת הלימודים הראשונה באוניברסיטה, ששפת לימודיהם הקודמת לא הייתה עברית, יכתבו את הבחינות בעברית, אולם יקבלו הארכת זמן לבחינה בהיקף של 15 דקות לכל שעת בחינה. כמו כן, הם יורשו להשתמש במילונים ויקבלו עזרה מיוחדת מהמורה להבנת השאלונים. תלמידים שפיצלו את לימודי השנה הראשונה לשנתיים, זכאים להארכת זמן בשתי שנות לימוד אלו. ועדת ההוראה של הפקולטה רשאית לאשר תוספת זמן גם לתלמידים שעדיין לא עמדו בחובת ה"פטור", אך הותר להן ללמוד בשנה השנייה.
הפקולטות תוכלנה להציע סידורים נוספים כדי להקל על תלמידים אלה, תוך שימת לב למניעת אפליה בין תלמידים שמקבלים תוספת זמן וכלפי התלמידים שאינם מקבלים תוספת זמן.
7.7 תלמידים בעלי ליקויי למידה
7.7.1 תלמיד יוגדר כלקוי למידה ויהיה זכאי לנוהלי בחינה מיוחדים, אם הוא סובל מההפרעות הבאות:
א. דיסלקציה, דיסגרפיה או הפרעות שפה אחרות.
ב. בעיות קשב וריכוז.
ג. בעיות קיבולת זיכרון עבודה.
ד. לקויי שמיעה וראייה או נכות.
תלמידים הסובלים מבעיות כגון חרדת בחינות או בעיות רגשיות אחרות שאינן קוגניטיביות מעיקרן, לא יכללו בקטגוריה זו ויופנו לטיפול בשירותי הייעוץ.
7.7.2 התלמיד יפנה בכתב לוועדת ההוראה של הפקולטה ויצרף לפנייתו גיליון אבחון מנוירולוג, נוירופסיכולוג, מאבחן ליקויי למידה, פסיכולוג מומחה הרשום בפנקס הפסיכולוגים, פסיכיאטר או כל מוסמך ע"י משרד הבריאות לעסוק באבחון ליקויי למידה. מועד האבחון לא יעלה על חמש שנים. התלמיד יגיש את בקשתו בתוך החודש הראשון ללימודיו, ויקבל את תשובת הוועדה לא יאוחר מחודש לפני מועד הבחינות.
7.7.3 הסעדים האפשריים לטיפול בבעיות למידה יהיו:
א. שעתוק בחינות.
ב. הארכת זמן בחינה ב - 25%.
ג. בחינה בע"פ.
ד. הקראת בחינה.
ה. הגדלת אותיות בחינה.
ו. סעד אחר לפי מקרים מיוחדים לפי החלטת ועדת ההוראה.
7.7.4 האוניברסיטה לא תמליץ על מוסדות אבחון אלה או אחרים.
האוניברסיטה שומרת לעצמה את הזכות שלא לקבל את ההמלצות במכתב האבחון, כולן או מקצתן, או לדרוש מן התלמיד אבחון נוסף.
7.7.5 האישור להקלה בבחינות אשר יינתן לתלמיד, יהיה בתוקף לכל תקופת לימודיו ולא יותר מחמש שנים מיום פנייתו. עם זאת, על התלמיד לפנות בכל שנה לוועדת ההוראה של הפקולטה ולעדכנה בנוגע להמשך לימודיו ובנוגע לצרכיו המיוחדים.
7.8 בדיקת הבחינות
7.8.1 מזכירות החוג תעביר את מחברות הבחינה למורה בתוך 24 שעות מקיום הבחינה.
7.8.2 מחברות הבחינה תועברנה לבדיקה בעילום שם. הדיקן רשאי לפטור מתקנה זו בחינות מסוימות, כשהנסיבות מצדיקות זאת.
7.8.3 משך בדיקת בחינות - המורה ימסור את הציונים למזכירות בתוך שבועיים מיום הבחינה. במקרים מיוחדים רשאי הדיקן לאשר הארכה למשך בדיקת הבחינה, וזאת בתנאי שהמועד הובא מראש לידיעת התלמידים. בכל מקרה יימסר הציון במועד שלא יפגע באפשרותם של התלמידים להמשיך בלימודים ובאפשרות הכללת הציון בממוצע לצורך קבלת פרס הצטיינות.
7.8.3.1 משך בדיקת עבודות סיום קורס - המורה ימסור את ציוני העבודות בתוך חודש מהמועד האחרון שנקבע להגשת העבודות בקורס, ולא יאוחר מחודש מיום מסירת העבודה.
7.8.4 מעקב אחר מסירת ציונים - במזכירויות ההוראה ידווח במחשב על מועד הבחינה, מספר הנבחנים באולם ומועד החזרת הציונים. אחת לסמסטר מתקיים מעקב על תקינות התהליך ומשך בדיקת הבחינות.
7.8.5 איחור במתן ציונים - מזכירות ההוראה של הפקולטה ו/או מזכירות בית הספר, תדווח ליו"ר ועדת הוראה על מורים שלא העבירו את הציונים במועד. יו"ר ועדת הוראה, לפי שיקול דעתו, יעביר את המידע לדיקן וליו"ר הוועדה לנוהלי הוראה ולימודים להמשך טיפול. עיכוב חריג ובלתי מוצדק ייחשב כעבירת משמעת ויובא לדין בבית הדין המשמעתי של הסגל האקדמי.
7.8.6 מתן ציון במקרה של ניגוד עניינים - מורה האמור לתת ציון בבחינה או בעבודה לתלמיד שיש לו קשר אליו (בן, בת, הורה, אח, בן זוג וכד') או במקרה אחר של ניגוד עניינים, יפנה לסגן הדיקן להוראה או יו"ר ועדת הוראה אשר, לפי שיקולו, ימסור את העבודה או הבחינה לבדיקה ע"י מורה אחר או ע"י מורה נוסף או ינקוט כל אפשרות אחרת הנראית לו.
7.9 פרסום ציונים
7.9.1 לתלמידים החייבים שכר-לימוד, ציון הבחינה לא יפורסם.
ציונים לתלמידים יפורסמו באמצעים הבאים:
בדף "מידע אישי לתלמיד" אתר האוניברסיטה באינטרנט (www.huji.ac.il), במסך "קורסים וציונים".
באמצעות המענה הקולי, טלפון 6584111 02
צג הטלפון הסלולרי, לתלמידים שמסרו את מספר הטלפון הנייד.
דואר אלקטרוני, לתלמידים שמסרו את כתובתם האלקטרונית.
7.9.2 סולם הציונים:
|
מדעי הטבע, חקלאות,מדעי החברה |
מדעי הרוח, מינהל עסקים, עבודה סוציאלית, רפואה, רפואת שיניים, משפטים |
מעולה |
100-95 |
100-95 |
טוב מאוד |
94-85 |
94-85 |
טוב |
84-75 |
84-75 |
כמעט טוב |
74-65 |
74-65 |
מספיק |
64-55 |
64-60 |
נכשל |
54-0 |
59-0 |
7.10 ערעורים על ציוני בחינות
7.10.1 תלמידים רשאים לערער על ציוני בחינה.
7.10.2 תלמידים השוקלים הגשת ערעור, זכאים לראות את מחברת הבחינה לאחר מתן ציונים וכן לקבל מהמורה הסבר (הערות בגוף הבחינה דינן כדין הסבר).
7.10.3 הערעור יוגש בכתב בתוך שבוע מיום פרסום הציונים, על גבי טופס שניתן לקבלו במזכירות החוג/הפקולטה. בטופס יפרט התלמיד את נימוקיו להגשת הערעור. הפקולטה (ביה"ס) רשאית להאריך את התקופה האמורה ובלבד שלא תעלה על שלושה שבועות לכל היותר, ולפחות שבוע לפני מועד ב'.
7.10.4 החליט המורה לבדוק את הבחינה מחדש, הציון שייקבע לאחר בדיקה זו יהיה ציון הבחינה.
7.10.5 הציון המתוקן, או החלטתו המנומקת של המורה, תימסר לתלמיד על גבי טופס הערעור בתוך שבועיים מיום הגשת הערעור. במקרים מיוחדים רשאי הדיקן/מנהל ביה"ס לאשר הארכה, בתנאי שלא יפגעו זכויות התלמידים.
7.10.6 תלמיד הסבור כי קופח מטעמים אישיים, רשאי לערער בפני ראש החוג. בערעור יפרט התלמיד גם את הסיבות שהניעו אותו לפנות ישירות לראש החוג. אם המורה הוא ראש החוג, יפנה התלמיד את ערעורו לדיקן הפקולטה או למנהל ביה"ס או ליו"ר ועדת הוראה.
7.10.7 ועדת ההוראה רשאית לשלול את אפשרות הערעור, אם הבחינה נבדקה על ידי יותר מבוחן אחד או אם הבחינה נערכה בצורת שאלון "ברירה" (בחינה "אמריקאית").
7.10.8 אין זכות ערעור על ציון של בחינה בעל פה, שנערכה במעמד של יותר מבוחן אחד. ערעור על ציון של בחינה בעל פה שישב בה בוחן אחד, יידון רק מהטעמים המפורטים בסעיף 7.10.6.
7.11 שמירת בחינות והחזרתן
7.11.1 קבלת מחברות בחינה - תלמיד רשאי לקבל את מחברת/טופס הבחינה בתוך 3 חודשים מיום המועד שהוקצב לערעורים. מסירת בחינה המבוססת על שאלון ברירה, תתבצע באישור המורה. לאחר מועד זה, יושמדו המחברות/טפסי הבחינה.
7.11.2 אבדן בחינה - לאחר שהובהר סופית כי מחברת של תלמיד אבדה, יוצע לו לבחור בין האפשרויות הבאות:
א. להיבחן בבחינה חוזרת.
ב. לקבל ציון "עובר" (ציון מילולי).
ג. לקבל ציון על סמך ממוצע ציוניו החלקיים באותו קורס, אם היו כאלה, ובתנאי שהמורה וועדת ההוראה הסכימו לכך.
7.11.3 אבדן בחינה בשלב הערעור - יוצע לתלמיד לבחור בין האפשרויות הבאות:
א. השארת הציון בבחינה על כנו.
ב. אפשרות למועד
7.12 סוגי בחינות נוספים
7.12.1 בחינות בעל פה - ככלל, תתקיימנה בנוכחות שני בוחנים לפחות.
7.12.2 בחינות בית - בקורסים בהם יקבלו התלמידים בחינות בית, הם יחויבו להחזירן עד חודש מיום מתן הבחינה. לא יתקיים מועד ב' או מועד מיוחד. משך זמן בדיקת הבחינה, יהיה זהה לבחינות הרגילות.
נוהל הגשת הבחינה יהיה זהה לנוהל הגשת עבודה (סעיף 8.2).
* 7.12.3 מבחני ביניים ובחנים
בפקולטה למדעי הטבע מורה רשאי לקיים מבחני ביניים בקורס. מבחני ביניים יהיו מאחד הסוגים הבאים:
מבחן ביניים אחד, שיתקיים במועד אחד במהלך הסמסטר. על קיומו של המבחן יודיע המורה מראש בתכנית הקורס ויקבע את מועדו בזמן אחד השעורים של הקורס או ביום א' כלשהו במהלך הסמסטר, בין השעות 08:00-10:00, בתיאום עם מזכירות הפקולטה. המורה יקבע מראש את משקלו של מבחן הביניים, שלא יעלה על 20% מהציון הסופי, וישוקלל כציון מיטיב בלבד. לא יתקיים מועד ב' למבחן הביניים.
מספר בחני ביניים קטני היקף, שיתקיימו במהלך הסמסטר כחלק מהשעור או התרגיל של הקורס. משקלם הכולל של בחני הביניים בציון הסופי לא יעלה על 20%. המורה יקבע מראש את אופן שקלול הבחנים ויודיע על כך בתכנית הקורס (כמה בחנים ייחשבו בשקלול הציון הסופי ו/או מהו משקלם של הבחנים).
|
|